Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán
Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

40 éves lett a csodagyerek: Isten éltesse Lékó Pétert!

Megosztás:

Negyven éves lett Lékó Péter. Egyrészt szinte hihetetlen, hogy még csak ennyi, hiszen 1991 óta szállítja a remek eredményeket a korosztályos, majd felnőtt világversenyekről. Másrészt szinte hihetetlen, hogy már ennyi: Lékó sokak fejében van meg csodagyerekként, aki 1992-ben lenyilatkozta, ő bizony világbajnok lesz.
Isten éltesse Lékó Pétert!

Negyven éves lett Lékó Péter. Egyrészt szinte hihetetlen, hogy még csak ennyi, hiszen 1991 óta szállítja a remek eredményeket a korosztályos, majd felnőtt világversenyekről. Másrészt szinte hihetetlen, hogy már ennyi: Lékó sokak fejében van meg csodagyerekként, aki 1992-ben lenyilatkozta, ő bizony világbajnok lesz.

Nem sok hiányzott ehhez neki: tíz évvel azután, hogy a valaha volt legfiatalabb nemzetközi nagymester lett, a 2004-es világbajnoki döntőben az utolsó parti előtt még vezetett az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen, abban azonban vereséget szenvedett, az így kialakult döntetlen pedig az orosz címvédését jelentette. „Rosszabb volt ez az egész, mint egy tőrdöfés” – nyilatkozta a vereségről a Nemzeti Sportnak. Bár bízott benne, hogy lesz még lehetősége a címre, többször nem jutott ilyen magasságokba. 

Hiába nyert kétszer is ezüstérmet a válogatottal a sakkolimpián, sőt kapott egyéni aranyat különdíjként az első táblán mutatott teljesítményéért, hiába nyerte meg a legnagyobb tornákat Dortmundtól Linaresen át Wijk aan Zee-ig, ugyanolyan kedves, jóravaló ember maradt, mint amilyennek gyermekként megismerte a világ.

Minden porcikájában szegedi

Lékó Szabadkán született, ám minden porcikájában szegedi, egy éves kora óta él a városban, ahol 2005-ben díszpolgárrá választották. Hétévesen kezdett komolyabban sakkozni. Az Adriai-tengeren nyaraltak a családdal, ahol egymás után verte a felnőtt kihívóit, akik ellen mindig fagylalt volt a tét. Innen egyenes út vezetett a szegedi sakkszakkörbe. Édesanyja otthagyta az egyetemet, alkalmi munkát vállalt azért, hogy előteremtse a versenyzéséhez szükséges feltételeket.

Világbajnok is Szegeden lett, amikor 1994-ben megnyerte az U16-osok eseményét. Jelenleg is itt él, átlagosan napi nyolc-tíz órát edz, már amikor nem utazgat a világban a különböző versenyekre. Emellett rendszeresen sportol: régen a labdarúgás és a tenisz volt a kedvence, az utóbbi években az asztalitenisszel és a kerékpározással foglalkozott többet.

Soha nem győzte le a feleségét

Tizennégy alkalommal választották meg az év magyar sakkozójának, tíz éven át volt a világranglista legjobb tíz játékosa között, jelenleg azonban csak a hetvenkettedik. A gyengébb időszak ellenére soha nem fordult meg a fejében, hogy abbahagyja a sakkozást. 

„Nem tudnám, ez az életem” – nyilatkozta. 

A sakk más területein is kipróbálta magát: 2007-ben nyílt meg a Lékó Péter Sakkiskola Miskolcon, míg 2017-ben elvállalta a német tehetség, Vincent Keymer felkészítését. 

Lékó Péter nős, felesége 2000 óta Szofi Petroszjan, az örmény sakknagymester Arsak Petroszjan lánya – otthon magyar, német, örmény, angol és orosz szavakból összeálló vegyes nyelven beszélgetnek. Péter igazi úriember: felesége egy interjúban mesélte, hogy soha nem győzte őt le sakkban. Igaz, csak egyszer játszottak, a kapcsolatuk elején, akkor a későbbi férj gálánsan felajánlotta a döntetlent.

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Mondd el, mi jutott eszedbe a cikkről!

Feliratkozás
Visszajelzés
0 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése

Szerző

Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x

Lépj be az oldalra!

Ha még nem regisztráltál, kattints ide: