Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

Bajai halászlé – amikor egy étel egyben életérzés

Megosztás:

A bajaiak halfogyasztása közel tízszerese az országos átlagnak, így érthető, ha az ott élők a halászlében nem csupán egy ételt, hanem egy életérzést is látnak. Erről a leghíresebb a település, a halászléfőző fesztiválon pedig évről évre több ezer bográcsban fő a gyufatésztás verzió több tízezer ember számára. A halászlé jelentőségéről, valamint a szegedi és bajai hallé közötti versengésről kérdeztünk egy bennfentest.
Bajai halászlé – amikor egy étel egyben életérzés

Baján 1996 óta rendezik meg a halászléfőző fesztivált, a múlt hétvégén volt a huszonnegyedik alkalom, hogy a Szentháromság téren több ezren jöttek össze egyetlen étel kedvéért. Persze az egész többről szól ennél: Baján a halászlé életérzés, benne van a családok mindennapjaiban, kultúrájában, történelmében. Ennek kapcsán beszélgettünk Horváth Attilával, aki a huszonnégy halfőzőből huszonhármon részt vett, és idén volt a tizennyolcadik alkalom, hogy a bátyjával közösen saját bográcsban főztek.

– A szülők kezdték a hagyományt, a második évtől saját asztalunk van a téren. Tizenhét éves voltam, amikor bátyámmal önállósodtunk, ez a bajai családoknál egy fontos lépcső a gyerekeknek. Hatalmas lett a rendezvény, korábban olykor háromezer bogrács is helyet kapott a belvárosban, de még most is minden évben kétezernél több bográcsban főznek. Aki nem fér el, az sem marad ki: sokan választják azt, hogy otthon halászlevezik a család, majd a vacsora után csatlakoznak a tömeghez – mesélt a rendezvényről a 34 éves Attila.

Ennél persze sokkal többet jelent a hungarikummá nemesedett étel egy bajai családnak: nem csupán ünnepnapokon kerül az asztalra, átlagos hétvégi programnak számít. Ennek köszönhető, hogy a bajaiak halfogyasztása közel tízszerese az országos átlagnak, a város a halászléről a leghíresebb, az erről szóló fesztivál pedig a legnagyobb turisztikai látványosság. 

– Rengeteg szép családi emlék köt ehhez az ételhez, amelynek elkészítését édesapámtól tanultam meg hosszú évek során. Van Baján egy szólás, amely mindent elmond a megbecsüléséről. Eszerint az Isten azért teremtett egy kézen öt ujjat az embernek, hogy a bajaiak meg tudják jegyezni a tökéletes halászlé öt hozzávalóját. Ezek pedig a hal, a víz, a törött paprika, a só és a hagyma – fogalmazott.

Na meg mellé a gyufatészta. A bajaiak vele együtt eszik a levet, míg a „nagy rivális” szegediben hírből sem fedezni fel hasonlót. A két fél sokszor végletekig menő vitába keveredik arról, hogy melyik a finomabb, melyik az „igazi”. Mivel Attila tíz évet élt Szegeden, ezalatt maximum csak hétvégente járt haza Bajára, erről a kérdésről is kikértük a véleményét. 

– Nem hiszem, hogy erről vitatkozni kellene, én az egyetem alatt a szegedit is megkedveltem. Pedig eleinte azon viccelődtünk, hogy belógunk a legjobb szegedi halászcsárdákba, és gyufatésztával javítjuk fel a főztjüket, ám aztán beláttam, hiába másmilyen, úgy is finom. Azt azért érdemes megfigyelni, hogy Baján lényegesen nagyobb az egy főre jutó halfogyasztás, ez talán egy érv a bajai népszerűsége mellett. De főztem én már szegedi halászlevet a bajai fesztiválon, míg kísérletként kipróbáltam a passzírozott verziót kínai fűszerekkel, kínai kellel és tengeri halakkal – úgy is finom lett. Szóval én hagynám a versengést – tette hozzá.

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Te szereted a halászlevet?

Mondd el, mi jutott eszedbe a cikkről!

Feliratkozás
Visszajelzés
0 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése

Szerző

Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

Lépj be az oldalra!

Ha még nem regisztráltál, kattints ide:

0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x