Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán
Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

A test elfedése, majd felfedése – fürdőruhadivat a titokzatostól a tangáig

Megosztás:

Már több mint háromezer éve bikiniben fürödtek a római nők, aztán mégis a teljes testet elfedő fürdőruhák váltak társadalmilag elfogadottá. Az 1900-as évek elején letartóztatás járt egy kivillanó női lábért, míg manapság nincs olyan kis bikini, amely megrökönyödést keltene a vízparton. Bikinitörténelem a kezdetektől napjainkig.
fürdőruhadivat a titokzatostól a tangáig
Belépés felhasználónévvel
Belépés közösségi profillal

Ha még nem csatlakoztál, akkor kattints a Csatlakozás gombra!

Száz éve még simán letartóztattak egy nőt, ha fedetlen lábakkal ment strandra az Egyesült Államokban, napjainkban viszont az alig takaró, falatnyi bikinik világát éljük. Rögös úton jutottunk el a még valóban ruhának nevezhető, fürdésre használt viseletről a bikiniken át a „szinte semmiig”. Megnéztük, milyen folyamatok kísérték a női fürdőruha méretének csökkenését.

Bikini – az időszámításunk előtt

Mint említettük, a 20. század elején néhol büntették, ha valaki túl rövid ruhában ment a strandra, hiszen a meztelenség erkölcstelenségnek számított. Ezt hivatott elkerülni, hogy egy ideig a nők és a férfiak csak külön helyen fürdőzhettek, megelőzve mindennemű „villantást”.

De ne gondoljuk, hogy a fedetlen testű fürdőzés a modern kor találmánya: már több mint ezer évvel időszámításunk előttről találtak olyan festményt, amelyen bikiniszerű, kétrészes ruha volt a hölgyeken. 

Később mégis a teljes testet elfedő strandruházat terjedt el, ebből a „béklyóból” pedig nehezen szabadultak a nők: néhány helyen a fürdőzés előtt hivatalos méréseket végeztek, hogy a ruha hossza megfelel-e a szabályoknak. Igazi „szabadságharcosnak” számított ebben a korban az ausztrál úszó és színésznő, Annette Kellermann, aki első nőként úszta át a La Manche csatornát. Ezt csak úgy tudta megtenni, hogy testre tapadó, saját tervezésű fürdőruhát viselt, emiatt azonban sokan bírálták, egyszer le is tartóztatták.

Áttörésnek számított, amikor megjelentek a még ugyancsak mindent elfedő, de többrészes darabok, amelyek felsővel, rövidnadrággal és harisnyával oldották meg a titokzatosságot, majd szépen lassan eltűnt a karokat takaró rész.

Brigitte Bardot-tól a brazil tangáig 

A női test újbóli felfedésében korszakos találmány volt a modernkori bikini, amelyet Louis Reard párizsi mérnökhöz, valamint az 1946-os évhez kötnek. A kétrészes megoldást nehezen fogadták el, átmenetileg be is tiltották, mígnem 1957-ben Brigitte Bardot első színésznőként bikiniben játszott egy mozifilmben, megtörve a jeget a közvéleménynél.

Aztán fokozatosan lazult a helyzet, a fürdőruhák egyre kisebbek lettek, mígnem Brazíliában olyannyira zsugorodott a méretük, hogy az 1980-as években megszületett a tanga, amely egy népszerű megfogalmazás szerint olyan bikinialsó, amely lényegében csak a szeméremtestet fedi. Manapság már kapni olyan modellt, ami  alig egy tenyérnyi.

Persze ennél szélesebb a spektrum, ugyanis az egyrészes darabok sem tűntek el. Sőt 2019-ben az egyik legmenőbb strandviseletnek az egyrészes bikini számít, igaz, ezek nem annyira zárt darabok, mint a néhány évtizeddel ezelőttiek.

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Társalgó

Szerző

Elmondanád, mit gondolsz?

Egy szó már köszönet, egy mondat pedig igazi megbecsülés számunkra!
Feliratkozás
Visszajelzés
0 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése
Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x

Lépj be az oldalra!

vagy a jelszavaddal

Ha még nem regisztráltál, kattints ide: