Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

C-vitamint mindenkinek!

Megosztás:

Fokozza az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, ezzel segíti a szervezet védőrendszerét – ezt tudja többek között a C-vitamin, amelyet 1932-ben fedezett fel Szegeden Szent-Györgyi Albert. A Nobel-díjas tudós napi 1000 milligrammot szedett, de ennek a fele is elegendő a betegségek megelőzésére.
C-vitamin

Nem túlzás, hogy az egész világ hálás lehet Szent-Györgyi Albertnek, aki az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, amely a mai napig az egyik legfontosabb a vitaminok közül. A létezéséről már évszázadokkal korábban is tudtak, hiszen az ismert tény volt, hogy a citrusfélék fogyasztása segít megelőzni a skorbutot, az egyoldalú étkezés következtében kialakuló táplálkozási betegséget, csak éppen nem jöttek rá, melyik alkotórésznek köszönhető az előnyös hatás. Szent-Györgyi 1932-ben jelentette ki, hogy a C-vitamin azonos a már ismert hexuronsavval, a felfedezésért 1937-ben Nobel-díjat kapott. Ehhez egyébként egy véletlen is kellett: egyszer a felesége paprikasalátát készített neki, amit nem akart megenni, ezért arra hivatkozott, el kell vinnie a laboratóriumba, hogy megnézze, van-e benne C-vitamin. Volt benne… Ebből sikerült azt izolálni, megtalálva napjaink egyik legfontosabb vitaminját.

Azt mindenki tudja, hogy a C-vitamin, vagy ahogy még nevezik, az aszkorbinsav fogyasztása előnyös, de nem árt tudni azt sem, hogyan hat a szervezetre. Fokozza az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát – ezek „feladata”, hogy szembeszálljanak a kórokozókkal a testünkben. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, hiszen megelőzhetjük vele a betegséget: nem kell megvárni, hogy bekövetkezzen a baj, már akkor időszerű alkalmazni, amikor úgy érezzük, bujkál bennünk valami. A napi minimális bevitel 60, az átlagos pedig a 80 milligramm, de ennél többet is szedhetünk. Betegség esetén a napi adag akár 500 milligramm is lehet, Szent-Györgyi 1000 milligrammot szedett, de manapság hosszú távon nem ajánlott az ilyen kiugróan magas mennyiség.

Visszatérve az előnyökre: a vitamin szükséges az izmok, az artériák, a csontok és a bőr karbantartásához, elősegíti a sebgyógyulást és a megfázásból való felépülést. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, segít a rák- és szívbetegségek megelőzésében.

Ha a természetből szeretnénk magunkhoz venni, arra is akad lehetőség: bőven található belőle a narancsban, a citromban, a mandarinban, a brokkoliban, az édesburgonyában, a kelbimbóban és a spenótban, de a nyers gyümölcs- és zöldségfélékre általánosságban jellemző a C-vitamin jelenléte. Állati eredetű táplálékkal is bevihető, ilyen a máj vagy a vese.

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Mondd el, mi jutott eszedbe a cikkről!

Feliratkozás
Visszajelzés
1 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése

Szerző

Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

Lépj be az oldalra!

Ha még nem regisztráltál, kattints ide:

1
0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x