Minden az angolkórral kezdődött
Ha a D-vitamin történelmében kutatunk, először egy bizonyos Elmer V. McCollum neve jön velünk szembe. Az 1879-ben született amerikai tudós fedezte fel, hogy a vitaminok egy része vízben oldódik, de van olyan is, amely a zsírban teszi ugyanezt. Előbb az A-, majd a B-vitamin került elő kísérletei során, ezeket éppen a sorrend miatt nevezte el az ábécé betűiről.
A D-vitamint részben az angolkórt kutatva találta meg, amely a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara – ezeket, mint utóbb kiderült, ez a vitamin szabályozza. Az 1920-as években először a csukamájolajon vették észre, hogy jótékonyan hat a betegségre, majd a napfénnyel érintkező bőrnél is ugyanezt tapasztalták – mindkettőben ott van a zsírban oldódó D-vitamin.
Mire jó?
Azóta eltelt csaknem egy évszázad, és egyre másra kerültek elő a vitamin előnyeit igazoló kísérletek. Bebizonyították, hogy csökkenti a rák, a szívroham és a korai elhalálozás esélyét, és segít a depresszió kezelésében is. Igazi Jolly Joker, hiszen a fenti, nagyon fontos hatásai mellett például szabályozza a nők koleszterinszintjét a klimax után, de csökkenti az esélyét a női méhben kialakuló miómáknak, amelyek egyfajta jóindulatú daganatok.
A D-vitamin rendszeres bevitele kitolja a szem romlásának elkerülhetetlen folyamatát, de segíti az izmok és a pajzsmirigy teljesítményét is. Hozzájárul a csontok erősségéhez, serkenti a memóriát, megelőzi a cukorbetegség kialakulását. A családalapításra készülő nőknek szintén kiemelten fontos a megfelelő bevitel. Épp a fentiek miatt számít az egyik leggyakoribb egészségügyi problémának a hiánya, amely az emberek csaknem felét érinti.
Mennyit? Honnan?
A javasolt napi D-vitamin-bevitel 7000 nemzetközi egység, ám egyes vélemények szerint elég 1500-2000 is egy felnőttnek. Ez egyébként a farmakológiában használ mértékegység, amely anyagmennyiséget mér az anyagok biológiai hatása alapján. Nem kell matekozni, az orvos vagy gyógyszerész pontosan elmondja, melyik típusú vitaminban mennyi található.
Honnan lehet hozzájutni ehhez a mennyiséghez? A napfényt már említettük, amelyről tudni kell, hogy nem azzal, abból kerül be testünkbe a vitamin, hanem annak hatására keletkezik a bőrünkben. A napozás tehát tökéletes a D-vitamin hiányának megszűntetésére, de túlzásba se vigyük: az ajánlott mennyiség nyáron napi 15 perc. Az olajos halakban szintén megtalálható, ilyen a lazac vagy a makréla, de a tojás sárgájában és a májban is kimutatták. Érdemes figyelni a termékek csomagolását: a margarinoknál például jelölik, ha hozzáadott D-vitamint tartalmaznak, ezekkel szintén bejut a szervezetünkbe a szükséges mennyiség egy része.