Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

Glutén- és laktózmentes élet – miért és hogyan?

Megosztás:

Abban a korban élünk, amikor egyre szaporodnak a mindenmentes ételek, és egyre inkább nő a valamilyen alkotórészre érzékeny fogyasztók választási lehetőségeinek száma. A glutén és a laktóz okozza a legtöbb gondot a különleges táplálkozásra szorulóknak – de mik ezek, és miért kell rájuk figyelni?
glutén és laktóz

Gluténmentesen

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, és szinte mindenben megtalálható. Jó, ez túlzás, de ott van a búza, a rozs és az árpa magjaiban is, azaz ha valaki rákényszerül, hogy gluténmentesen táplálkozzon, rengeteg dologra oda kell figyelnie. Mert aki autoimmun gluténérzékenységgel rendelkezik, annak egész életében mellőznie kell az összetevőt. Hazánkban minden századik emberre igaz ez, ám ennél sokkal többen mondanak nemet a gluténra.

Az ajánlások szerint a fentiek kiválthatók kukorica- és rizsliszttel, valamint a zab rendszeres fogyasztása is ajánlott. A lényeg, hogy vásárlásnál mindig olvassuk el az összetevőket, legalább addig, amíg meg nem bizonyosodunk egy termék fogyaszthatóságáról. Hiába hangzik furcsán, lehet glutén a felvágottakban, a fagyasztott krumpliban, de még a joghurtokban is, ezért ellenőrizzünk mindent vásárlás előtt. Ha teljesen szeretnénk kiűzni a glutént a konyhánkból, minden eszközre ráfér egy alapos mosogatás, míg a fából készült dolgokat teljesen le kell cserélni, ha korábban érintkeztek gluténnel.

A nem gluténérzékenyek által választott gluténmentes táplálkozásnak van előnye, de hátránya még több: hízáshoz vezethet, tehát nem fogyókúrás technika, minden ilyen termék drágább a boltban, és az alacsony rostfogyasztás sem előnyös. Ezek miatt érdemes alaposan utánanézni a témának, egyeztetni szakorvossal.

Laktózmentesen

A laktóz egy, a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle: a laktózérzékenyek szervezete ennek a lebontására képtelen. Világszerte a felnőttek 75 százalékát érinti a probléma, Magyarországon ennél jóval kevesebben kényszerülnek rá, hogy laktózmentesen táplálkozzanak – nálunk körülbelül 10-15 százalék az arány. A meg nem emésztett laktózt egyébként a bélflóra baktériumai lebontják, ez viszont tejsavat és metánt termel a szervezetünkben, esetleg hasmenést okoz.

Sok tévhit kering a laktózmentes termékekkel kapcsolatban. Fontos tudni, hogy csak azért, mert laktózmentes valami, még ugyanannyi kalória marad benne, és a cukormentességgel sem lehet párhuzamba állítani.

Előnye lehet, hogy ha egy laktózérzékeny elhagyja étrendjéből a szervezetének megterhelést jelentő adalékot, utána frissebbnek érzi majd magát, nem puffad, és elmúlhat a krónikus fejfájása. A lényeg: ha laktózérzékenységre utaló jeleket fedezünk fel, egyeztessünk az orvossal.

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Te mit gondolsz a mindenmentes táplálkozásról?

Mondd el, mi jutott eszedbe a cikkről!

Feliratkozás
Visszajelzés
1 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése

Szerző

Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

1
0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x

Lépj be az oldalra!

Ha még nem regisztráltál, kattints ide: