Lehet, hogy sokaknak még mindig furcsának tűnik, de a virágok szerepe a gasztronómiában már több száz évvel ezelőtt megvolt. Akadnak ugyanis olyan virágfajták, amelyek tökéletesen harmonizálnak egyes ízekkel, de persze ez is egy olyan terület, amelyet muszáj ismerni, ha nem akarsz káros, esetleg mérgező növényeket megcsócsálni. Alább összeszedtünk néhány itthon is elérhető virágot, amelyet egy különleges ebédhez vagy vacsorához felhasználhatsz.
Levendula – a sós és édes ételekhez egyaránt
Kezdjünk egy ismert névvel: ez a levendula. Aki járt már Tihanyban, biztosan belefutott a virágba éttermekben, süteményeknél. A levendula édes, fűszeres ízű, ennek köszönhetően illik a sós és az édes ételekhez is. Jól passzol a gyümölcsös desszertekhez, a kevert tésztákhoz, és kiváló tulajdonságai vannak: nyugtató, görcsoldó hatása ilyen fogyasztás mellett is megjelenik.
Gyermekláncfű – ami tényleg bárhol elérhető
A pitypang, vagy becsületes nevén gyermekláncfű szintén ismerős: nincs olyan gyerek, aki ne kóstolta volna meg játék közben az utcán. Hiába nem nemes növény, szörp vagy bor formájában kiváló, és egyes ételekhez is felhasználható – a vadzöldségekből és vadfüvekből összeállított tavaszi saláták fontos alkotórésze. Ráadásul könnyű és ingyenes elérhetősége vonzóvá is teszi.
Ibolya – Sissi kedvence
Hamarosan itt a tavasz, amelyhez kitörölhetetlenül hozzátartozik az ibolya virágzása és illata. Szintén édességeknél használják leginkább, készül belőle sorbet, illik a túrókrémhez, ahogyan salátába szintén tesznek belőle egyes helyeken. Érdekesség: Erzsébet magyar királyné, azaz Sissi is szerette, a kandírozott ibolyát több helyen is hozzá kötik.
Borágó – az uborkaszagú fű
A borágó kékes színű virága hasonló ízvilággal rendelkezik, mint az uborka, a magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi, bár van, aki inkább a sárgadinnyéhez hasonlítja. Salátákhoz éppen ezért tökéletes, de főétel mellé, köretként és sütemények díszítésénél is jól működnek a csillag alakú virágai, amelyeket akkor hullajt el, amikor azok ehetővé válnak.
Körömvirág – csípősen, fűszeresen
A körömvirág már az ókor óta ismert és használt gyógynövény, E-vitamint tartalmaz. Szirmai csípősek, fűszeresek, a gasztronómiában emiatt a sáfrány helyettesítésére is használják. A hirtelen sült ételek mellé kiváló, de nyers és főtt menübe is tehető, ráadásul a narancssárga színével feldobja majd a tányért.