Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán
Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

Napi egy sárgarépa a látás javításáért – az A-vitamin kedvező hatásai

Megosztás:

Elsősorban látásunk megőrzéséért fontos a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitele, de a gyermekek számára a növekedéshez is szükséges. Helyes és kellően vegyes táplálkozással nem nehéz megszerezni a napi ajánlott mennyiséget, de a várandós nőknél figyelni kell a túladagolásra.
A-vitamin - napi egy sárgarépa

Sorozatunkban korábban írtunk a B, a C és a D jelzésű vitamin előnyeiről, előfordulásáról, szükséges napi mennyiségéről. Az ábécében azonban ezeknél előrébb helyezkedik el az A-vitamin, amely szintén elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. 

Az első a sorban

Nem véletlen, hogy az A jelzést kapta: a vitaminoknak az 1910-es években felfedezésük sorrendjében adtak nevet. Ez volt az első, amit kimutattak, egy évszázaddal később pedig már sokkal többet tudunk róla.

Elengedhetetlen szükségünk van rá a látáshoz, ennek köszönhetően működik tökéletesen a retinánk, amely alkalmazkodik a nappali és éjszakai fényekhez, a színekhez. Más előnyei is vannak: segíti a csontnövekedést, hozzájárul a hámszövetek, a bőr és a nyálkahártyák épségéhez, szüksége van rá az immunrendszernek is. Az A-vitamin különösen fontos a kismamák számára, mivel a hiánya, de a túladagolása is károsíthatja a magzatot.

Helyes és vegyes táplálkozás

Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen az ajánlott napi mennyiséggel, amely a Béres Gyógyszergyár ajánlása szerint a gyermekeknél kortól függően 1400 és 3333 nemzetközi egység között mozog, míg felnőtteknél 2666 és 3333 között.

Helyes és vegyes táplálkozással ez a mennyiség megszerezhető: az A-vitamin megtalálható a májban, a vesében, a szívben, a tojás sárgájában, a tengeri halakban, a tejtermékekben, és mivel a provitaminokból – ilyen például a karotin – a szervezet képes előállítani, így a sárgarépa, a spenót, a sütőtök, valamint a sárgadinnye rendszeres fogyasztása is hozzájárul az A-vitamin szintjének kialakulásához. Egy felnőtt szervezet egy, de akár két évre elegendő mennyiséget is képes eltárolni a májban, ám a gyerekek érzékenyebbek a hiányára.

A túl kevés és a túl sok sem jó

Az A-vitamin hiánya először a látás folyamatában jelentkezik: szürkületi látásromlással, azaz farkasvaksággal jár, szemszárazságot, szürkehályogot okozhat. Akár napi egyetlen sárgarépa is elég lehet a szürkületi látás helyreállításához. A gyerekeknél a növekedési folyamatra lesz kedvezőtlen hatással. A tartós hiány emellett a bőr és a nyálkahártya elváltozásához, ezek szárazságához vezethet. Ezzel összefüggésben észrevehető a haj- és a szőrszálak fokozott törékenysége.

Egy átlagember számára a túladagolásra kevés az esély, hiszen tartósan a napi ajánlott mennyiség több mint százszorosát kellene bevinni a szervezetbe. A várandós nőkre azonban más vonatkozik, nekik már az 5000 nemzetközi egységet sem szabad átlépniük magzatuk egészsége érdekében. Ez a fajta túladagolás csontritkuláshoz vezethet.

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Mondd el, mi jutott eszedbe a cikkről!

Feliratkozás
Visszajelzés
0 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése

Szerző

Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x

Lépj be az oldalra!

Ha még nem regisztráltál, kattints ide: