Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán
Üdv, Kedves Olvasónk  :)  Életed Napos Oldalán

Túl a júliuson – hosszú távon is lehet műanyagmentes az élet

Megosztás:

Műanyagmentes Július – egy kezdeményezés, amelynek köszönhetően egy hónapra milliók próbálták meg visszafogni műanyaghasználatukat. Ez azonban csak egyetlen hónap – megnéztük, mit lehet tenni, ha valaki hosszabb távon helyettesítené a környezetszennyező termékeket.
Műanyagmentes július után
Belépés felhasználónévvel
Belépés közösségi profillal

Ha még nem csatlakoztál, akkor kattints a Csatlakozás gombra!

Műanyagmentes Július – egy kezdeményezés, amelynek köszönhetően egy hónapra milliók próbálták meg visszafogni műanyaghasználatukat. Ez azonban csak egyetlen hónap – megnéztük, mit lehet tenni, ha valaki hosszabb távon helyettesítené a környezetszennyező termékeket.

A csapból is a 2011-ben Ausztráliából indult kifejezés, a Műanyagmentes Július folyt az előző hónapban – és ez jól volt így. Ugyanis egyre több olyan dolog válik trendivé, menővé, ami hozzájárul a környezetvédelemhez, a fenntartható jövőkép kialakításához. Néhány hónapja még mindenki arról posztolt a közösségi médiában, hogy szabadidejében elment szemetet szedni, júliusban pedig a felesleges műanyaghasználatra hívták fel milliók a figyelmet több mint 170 országban. Ez pozitív jelenség, főleg ahhoz képest, hogy korábban fahéjat ettek, vagy éppen jeges vízzel locsolták le magukat sokan néhány Facebook-lájk kedvéért…

300 millió tonna műanyag – évente

Viszont kizárólag a júliusi lelkesedés nem elég. Világszinten 300 millió tonna műanyagot termelünk évente, ebből 8 millió tonna szemét kerül az óceánokba. Ezt évente egyetlen hónappal nem lehet megállítani.

Pedig a műanyagmentesség sokszor megoldható. Van, ahol jelentőset léptek ebben, a San Franciscó-i Nemzetközi Reptérről például augusztus 20-i dátummal száműzik az egyszer használatos műanyag palackokat. Eddig évi négymilliót értékesítettek, ez csökken most nullára. Dubajban és Indiában is bejelentettek hasonló intézkedéseket.

Ekkora hatással nem lehetünk a környezetünkre, de a saját szemetünket visszaszoríthatjuk a minimumra. Méghozzá néhány egész egyszerű lépéssel. Az egyszerhasználatos műanyag kiváltható, és ezzel nem csak a földnek teszünk jót, mi is jobban érezzük tőle magunkat. 

Vászontáska, kulacs, repohár

Kerüljük például a bevásárlás során a műanyag csomagolást, a zacskókat. A legtöbb helyen választható papírtáska, de még jobb, ha vászontáskát állandósítunk erre a célra, és azt mindig magunknál hordjuk, mondjuk a kocsi csomagtartójában. Ha két hasonló jellegű termék közül az egyik műanyagba, a másik üvegbe, esetleg papírba lett zárva, utóbbit válasszuk. Ne rendeljünk ételt a házhoz, ha tudjuk, hogy műanyagban hozzák azt ki.

A műanyagüveges ásványvizet is lehet helyettesíteni, például akkor, ha kulacsot állandósítunk magunknak, és abból iszunk a forróság idején. Egy fémből készült szívószál elfér bárki táskájában, ezt lehet használni az összes olyan helyen, ahol így szeretnénk szürcsölni a kedvenc italunkat. Az újrahasznosítható, úgynevezett repohár sem foglal sokkal nagyobb helyet: kifejezetten menő, ha ilyennel mész el egy buliba. 

Otthonunkban használjunk mosható edényeket, például üvegből, míg a szendvicseket tekerjük szalvétába a celofán helyett. Felejtsük el egy életre az egyszer használatos evőeszközöket – jobban esik majd az étel, ha rendes, azaz fémből készül kanállal, késsel és villával fogyasztjuk el. Ha pedig szülinapi bulit szervezünk, próbáljuk megoldani a „szokásos” ötven lufi nélkül!

0 0 szavazatok
Bejegyzés értékelés

Társalgó

Te milyen műanyagról mondanál le a környezetvédelem jegyében?

Szerző

Elmondanád, mit gondolsz?

Egy szó már köszönet, egy mondat pedig igazi megbecsülés számunkra!
Feliratkozás
Visszajelzés
0 Hozzászólás
Sorközi visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése
Keresés

A Sunny Magazin

Legyél a Sunny Magazin olvasója! Legyél egy közösség,  egy nagy család tagja!
Legyen a Sunny Magazin az életed napos oldala!

Csatlakozás

Add meg az e-mail címed és a nevet, ahogyan szólíthatunk a levelezésben.
Csak válassz egy felhasználónevet. Létrehozunk neked egy fiókot.
A továbbiakról emailben kapsz tájékoztatást.

Sunny Money hűségprogram

Gyűjts Sunny Money hűségpontokat a bejegyzésünk megosztásával!

Másold az alábbi saját linked pl. egy Facebook posztba, messenger üzenetbe vagy emailbe.
Küldd el az ismerőseidnek és élvezd, ahogy szaporodnak  a pontjaid, amint ők is meglátogatják és csatlakoznak az oldalhoz!

Ha még nem tetted volna, akkor lépj be és látni fogod…

Friss cikkeink

Kedvelj minket!

0
Szeretném megismerni a gondolataidat, kérlek, szólj hozzá!x

Lépj be az oldalra!

vagy a jelszavaddal

Ha még nem regisztráltál, kattints ide: