Hagyományos íz vs. újítás
– Ez az időszak az, amikor az a magyarok nem keresik az az újításokat, inkább a hagyományosabb ételeket főzik. Családi recepteket vesznek elő, klasszikus fogásokat készítenek a közös élmények, emlékek miatt. A családom sem szokott ilyenkor túl nagy újításokkal kísérletezni. Inkább tipikus karácsonyi ételeket főzünk: töltött káposztát, sült pulykát, halászlevet és persze rengeteg süteményt – mondta lapunknak a magyarok és a saját kedvenc ünnepi ételeiről Mautner Zsófi.
Lazacleves és bajai halászlé
A gasztroblogger szerint azért persze karácsonykor is lehet kis újdonságokat kóstolni, de nem szabad túlzásba esni. Nem arra gondol, hogy a meglévő recepteken változtassunk, de ki lehet próbálni mást is. Nagy kedvence a skandináv lazacleves, ami közel áll a magyarok ízléséhez. Ezt a halfajtát most már könnyen és megfizethető áron be lehet szerezni, még szupermarketekben is. Hamar kész van, elegáns, nem kell hozzá sok hal, a zöldségeket pedig évszaktól függően lehet variálni, ő szezonálisakat használ hozzá. Ez szerinte remekül bevethető az ünnepi vacsorához és nem mellékesen szenzációsan finom. Finnországban találkozott különböző formáival, ott egyáltalán nem ünnepi, inkább a hétköznapi menü része, ahogy maga a lazac is.
Egyre több halat eszünk
Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter nemrég arról beszélt egy budapesti rendezvényen, hogy az utóbbi egy évben tíz százalékkal nőtt a magyarok halfogyasztása. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Németh István pedig kiemelte, szerencséjük volt az időjárással, kedvező feltételeket biztosított a termelőknek, így jó minőségben és nagy mennyiségben tudnak halat adni a vásárlóknak. Az árak megegyeznek a tavaly tapasztaltakkal.
Azért hagyományos halászlé is kerül az asztalukra, méghozzá bajai, szigorúan gyufatésztával. A gasztroblogger a Sunny Magazinnak elárulta, nem számít óriási halászlérajongónak, Érsekcsanádon, a Duna-parton azonban működik egy étterem, ahol olyan különleges levet főznek, ami miatt bármikor képes lenne autóba ülni.
Bejgli, kis extrával
– Még egy különleges recepttel azért készülök: van egy finomság, amit évek óta követel a család. Onnan ered, hogy egy tévéműsorban kellett bizarr bejgliket kitalálnom. Az volt a motivációm, hogy minél extrább legyen, ezért megalkottam egy narancsos-sütőtökös ünnepi süteményt. Ilyenkor megsütöm a tököt, sok narancslével és fűszerrel pürésítem. Tulajdonképpen egy lekvárt készítek, amivel aztán megtöltöm a bejglit. Ez annak idején olyan jól sikerült, hogy minden karácsonykor el kell készítenem. Mellette persze diós és mákos is készül, ezek nem maradhatnak le az ünnepi asztalról – tette hozzá Mautner Zsófi.